image one image two image three image four image five image six image seven image eight

Despre NEO

Near Earth Objects (NEO) reprezintă asteroizi sau comete care orbitează în jurul Soarelui și care trec aproape de orbita Pământului, dimensiunile acestora variind de la câțiva metri până la sute de kilometri.

Spațiul periterestru este astăzi gazda unor infrastructuri critice atât civile, cât și militare (stații spațiale, sisteme de poziționare globală, de telecomunicații, de avertizare timpurie etc.) expuse la factorii de risc evaluați de segmentele NEO și SW ale SSA. Meteoroizii sunt obiecte cu un diametru mai mic de 5 m, considerabil mai mici decât asteroizii, dar mai mari decât micrometeoriții și particulele de praf cosmic. Sursele lor sunt coliziunile dintre asteroizi, activitatea sau dezintegrarea cometară, fisiunea rotațională a asteroizilor cu o coeziune structurală scăzută (de tip rubble-pile) sau dezagregarea acestora în timpul apropierilor planetare extreme. Câteva milioane de astfel de obiecte, cu o masă totală de 100 tone, intersectează zilnic atmosfera terestră, majoritatea dezintegrându-se înainte de a ajunge la sol. Infrastructura spațială critică rămâne însă vulnerabilă la impactul cu astfel de obiecte ce ajung în imediata vecinătate a Pământului cu viteze cuprinse între 11 și 72 km/s. Având în vedere mecanismele de producere și sursele meteoroizilor, studiul acestor obiecte nu poate fi separat de cel al geointersectorilor – asteroizi și comete.

Principala activitate a segmentului NEO din SSA este furnizarea de date primare în vederea calculării orbitelor geointersectorilor și, ulterior, a evaluării riscului de impact asociat cu aceștia. Pentru majoritatea asteroizilor geointersectori perioadele de vizibilitate sunt extrem de scurte, de ordinul zilelor, și survin doar o dată la câteva decenii. Din această perspectivă, proiectul SAFESPACE răspunde cerințelor de asigurare a unei capacități naționale de reacție rapidă la apropierile geointersectorilor prin operaționalizarea și integrarea celor trei stații naționale de observații.